Vyzkoušela jsem pár variant cuketových karbanátků a tyto se šunkou jsou naprosto famózní 🙂 . Letos se nám urodilo na zahradě opravdu velké množství cuket a ne vždy je stihnu utrhnout malé nebo střední. Koneckonců zpracovávám všechny velikosti, protože cukety opravdu miluju. Věřím, že někteří už je nemůžou ani vidět, ale já se po nich cítím perfektně. Nebolí mě břicho, necítím se těžce a když si udělám třeba nákyp, který jsem vám uvedla v předchozím příspěvku, dávám si ho během dne studený nebo si ho na chvíli ohřeju v mikrovlnné troubě a nemusím řešit žádnou svačinu.
Dokonce i náš nejmenší chlapeček si se mnou na cuketě pochutnává a je jedno jestli udělám cuketové placky, nákyp, karbanátky a nebo cuketový koláč. A co se týče právě cuketového koláče, recept už mám pro vás nachystaný 🙂 . Ještě pro vás sestříhám video a můžete se těšit na lahodný recept, ve kterém jsem použila švestky z naší zahrádky 🙂 .
A co budete potřebovat na přípravu?
Cuketu nastrouhanou nahrubo osolte, promíchejte a nechte zhruba půl hodinky v sítku vykapat. Poté pořádně propláchněte a vymačkejte. Přidejte cibulku, celozrnnou mouku, vejce, pažitku, trochu soli, pepře a řádně promíchejte. Na plech položte pečící papír, potřete jej olejem a naskládejte karbanátky. Do vyhřáté trouby na 170°C vložte plech s karbanátky a pečte je po dobu 30 minut. Po uplynutí doby karbanátky otočte a pečte ještě 10 minut.
Jako první várku jsem zkoušela karbanátky se sýrem. Nemusely by být vůbec špatné, kdybych nechala cuketu vypotit za pomoci soli. Potila se bez soli, tudíž se zase tolik nevypotila a začala se mi ta cuketa potit až když jsem ji se všemi ingrediencemi promíchala a chystala si plech. Dovedete si představit kolik vody na plechu najednou bylo. Dejte si proto pozor, aby se vám cuketa opravdu řádně vypotila právě za pomoci soli 🙂 .
Užijte si krásný den a nechte si chutnat