Jedním z mých oblíbených salátů se stal salát s cizrnou. Přemýšlela jsem, jakou luštěninu použít do salátu a rozhodla jsem se vyzkoušet cizrnu přezdívanou římský hrách. Na rozdíl od ostatních luštěnin obsahuje větší množství esenciálních aminokyselin a nacházejí se v ní prospěšné nenasycené mastné kyseliny, tedy kyselina olejová a kyselina linolová. Obsahuje řadu vitamínů B a beta-karoten. Z minerálů se jedná o vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek.
Pokud věnujete pozornost tomu, co jíte, určitě si najdete to své i v této luštěnině.
Pokud věnujete pozornost tomu, co jíte, určitě si najdete to své i v této luštěnině.
Salát si připravuji zase na pár dnů. Důležité je, nechat si cizrnu namočenou alespoň přes noc. Nechávám si tak odstát alespoň půl balíčku, cizrna krásně nabobtná a salát mám i na čtyři dny. Cizrnu můžete koupit i v plechovce. Tu už nevaříte, ale rovnou ji přimícháte do salátu.
Ze zeleniny jsem volila opět papriku trikoloru. Papriky posilují naši obranyschopnost a vzhledem k vysokému obsahu vlákniny podporují trávení. Z každé použiji půlku a zbytek schovám pro přípravu dalšího salátu. Jak už jsem se zmiňovala v receptu na přípravu jáhlového salátu, další oblíbenou surovinou jsou u nás olivy. Olivy mají detoxikační účinek, zlepšují trávení a chuť k jídlu. Pokud máte rádi cibulku, rozhodně nešlápnete vedle, když ji do salátu přidáte. Cibule obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a mimo to je i antibakteriální a protizánětlivá.
A co budete potřebovat na přípravu salátu?
Cizrnu namočte na pár hodin do vody. Množství vody by mělo tvořit zhruba trojnásobek. Než ji začnete vařit, vodu slijte a nalijte novou. Vodu při vaření byste neměly solit. Prodlužuje se tím doba vaření, než luštěniny změknou. Papriku krájím na drobné kousky, olivy na kolečka. Co se týče množství oliv, většinou použiji z malého balení polovinu. Pokud se rozhodnete přidat cibulku, nakrájejte ji nadrobno.
Z olejů používám olivový olej. Pokud ho nemáte po ruce, použijte ten co máte doma, ať už slunečnicový, nebo řepkový. Koření používám pepř, sůl nebo salátové. Rozmíchám ho v misce s olejem a nechám chvíli postát. A jako bílkovinu jsem tentokrát použila sýr cottage a pár třešniček mozzarelly.
Co se týče sýru cottage, vždy ráda vyzkouším různé značky, ale ne vždy ta levnější varianta je dobrou volbou. U dvou značek se mi již stalo, že byl cottage spíš jako hrudka, než aby v něm krásně plavala zrnka. Je to dáno použitou technologií. Pokud tento sýr ještě moc neznáte, doporučuji vyzkoušet sýr od značky Blaník, Meggle a Madety a porovnat se značkou Albert nebo Classic z Kauflandu.
Věřím, že si salát zamilujete stejně jako já.
Ať vám chutná ❤