Jáhlový salát s mozzarellou

Na Nový rok jsem si dala čočkový salát a od té doby jsem začala připravovat saláty z ingrediencí, co jsem měla doma po ruce. Do salátu dávám především papriku. Nejvíce se mi osvědčilo kupovat trikoloru, díky níž začne salát hrát krásně všemi barvami. Mám ráda i rajčata, ale v salátech typu čočka, cizrna nebo jáhly, mi moc nevoní. Stejně tak okurka. V těstovinovém salátu proč ne, ochutím ho majonézou a hned je to o něčem jiném.

Jelikož barevnou papriku kupuji často, nejen kvůli rozmanité chuti, ale právě kvůli těm krásným barvám, rozhodla jsem se upotřebit jáhly. Měla jsem je už dlouho schované ve skříňce. Dříve jsem si je dělala jako kaši ráno s ovocem, rozinkami, medem a skořicí. V poslední době jsem si však navykla jíst celozrnný chléb na snídani, takže jáhly šli stranou.

Napadlo mě však, udělat z nich salát. Paprika byla ještě v lednici a mou další oblíbenou ingrediencí, která nesmí v salátku chybět jsou olivy. Moje dcerka je miluje a když je vidí, jak je krájím, nebo jsou v salátu, nemůže odolat. Olivy s mandlemi jsou naprosto famózní, ale krájet mandli do salátu jsem ještě nezkoušela 🙂 . Olivy máme doma většinou vypeckované nebo jsme vyzkoušeli i plněné sýrem a byly opravdu výborné.

Salát si dělám zhruba jednou za tři dny a hlavně na ty tři dny 🙂 . A co k takovému jáhlovému salátu budete potřebovat?

  • jáhly
  • papriku
    (nejlépe trikoloru, ať máte salátek krásně barevný)
  • olivy
    (ať už pouze vypeckované nebo plněné třeba sýrem)
  • cibulku
  • olej, sůl, pepř, nebo salátové koření
  • mozzarella

Jáhly si uvařte dle návodu, klidně půl balíčku. Papriku nakrájejte od každé barvičky půlku. Olivy rozkrájejte na kolečka. Cibulku najemno. V lednici jsem měla mozzarellu, takže byla jasnou další ingrediencí do salátu. Nakrájela jsem ji na malé kostičky a přihodila do salátu. Olej, pepř a sůl, případně salátové koření smíchejte v misce, nechte chvíli odpočinout a zalijte připravený salát. Nechte alespoň hodinku v lednici odpočinout a můžete podávat.

Já si tentokrát do salátu zamíchala i polníček, který to krásně doplnil nejen o příjemnou svěží chuť, ale i barevnost. Takže pokud budete mít v lednici nějaký hlávkový salát, nebo třeba rukolu, případně kousek dobrého sýru, směle do toho 🙂 . Ať vám chutná 😉

Bon appétit

Žaneta Hanel
Jsem mámou tří dětí s věkovým rozdílem až 12 let. Z každého těhotenství jsem si odnesla i 30 kilo nadváhy. Po druhém těhotenství jsem konečně přišla na to, jak se naučit běhat a vydržet. Jsem autorkou eBooku 8+ zajímavých tipů pro běžecké začátečníky . Vytvořila jsem běžecký plán, který jsem vložila do workbooku Cesta k běhu v 10 týdnech . Postupnými krůčky učím ženy najít cestu ze stereotypu, získat novou energii a sílu jít každý den ven a aktivně se hýbat. Můj příběh si přečtěte zde >>