Miluju sezónu cuket. Cukety dodají jídlu příjemnou svěží chuť ať už se jedná o slané varianty nebo ty sladké. Dávám je snad do všeho. K mletému masu, ze kterého dělám karbanátky, cuketové placičky, cuketový koláč zdobený meruňkou nebo banánem s drobenkou, zapečenou cuketu okořeněnou grilovacím kořením. Letos jsem dělala asi 5x velký plech cuketového nákypu. Odpoledne ke svačince nebo jako příloha k masu na oběd. Využití je opravdu spoustu a je škoda je nechat jen tak ležet.
Co se týče zavařování, nejvíce se u nás osvědčilo lečo z rajčat a cuket. Výborná směs k masu nebo jen tak k těstovinám. Mám zavařeno i cuketové zelí, ale přiznám se, že to se u nás zase tolik neujalo. Nicméně mám v plánu z něho vyzkoušet placičky, až sezóna čerstvých cuket pomine. Pokud byste ovšem rádi vyzkoušeli cuketové zelí, jednoduše oloupejte cukety nahrubo, dejte do zavařovací sklenice a zalijte nálevem na znojemské okurky.
A co se týče zmiňovaného cuketového nákypu, rozhodla jsem se vytvořit své první video. Při jeho stříhání a úpravách jsme se doma docela pobavili. Doufám, že i vám se bude líbit 🙂 .
A co budete potřebovat na přípravu?
Předehřejte troubu na 180°C a pečte 50 minut. Důkladně všechny suroviny promíchejte a dejte na plech s pečícím papírem. Do nákypu můžete přidat cokoliv – šunku nadrobno, uzené na kostičky… 10 minut před koncem pečení nákyp potřete máslem a nechte dopéct.
Nejvíce času strávíte nad cuketou. Když jsem pro vás natáčela video, cuketu vydlabat a nastrouhat mi zabralo 15 minut a to taky jen proto, že se mi zase nechtělo do komory pro kuchyňský robot 🙂 . Mám malou kuchyňku, do které se bohužel tolik spotřebičů nevejde, ale již brzy budu mít velkou kuchyni s dostatkem prostoru na veškerou techniku. Budu pro vás tvořit více zajímavých receptů, které máme s rodinou rádi 🙂 .
Ať se vám nákyp povede a budu ráda když mi napíšete, jak vám chutnal.