Polovina září je za námi a my máme pořád na zahradě cukety. Je to u vás stejné? Letos se jich abnormálně urodilo. Cuketa obsahuje hojné množství vitamínů a minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, vitamín A, B a C. Především je to lehce stravitelná potravina s nízkým obsahem kalorií.
Můj nejstarší syn moc cuketě neholduje. Karbanátky vyzkoušel, nákypu moc nedal, ale protože je hlavně na sladké, tomuto úžasně vláčnému koláči s domácími švestkami neodolal. Recept není nijak složitý, cukety není tolik, abyste nad strouháním strávili půl hodiny a především tu vláčnost koláči dodá právě ta šťavnatá cuketa.
A co budete potřebovat na přípravu?
Cuketu nastrouhejte nahrubo, v míse vymíchejte vejce s cukrem, přidejte olej, mouky s kypřícím práškem a nakonec nastrouhanou cuketu. Plech si vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozprostřete na plech, přidejte vypeckované švestky a nakonec posypte zpracovanou drobenkou. Pečte zhruba 20 minut.
Když jsem koláč letos pekla poprvé, měla jsem doma banán a trochu meruněk. Použila jsem obojí a koláč byl vynikající. Ani by mě nenapadlo, že mu banán dodá takovou výbornou chuť.
Cuketu přidávám do polévky a v poslední době jsem si zamilovala zapečenou cuketu. Nakrájím cuketu na kostičky a dám ji na plech s pečícím papírem. Přidám i další zeleninu, jako jsou brambory, mrkev nebo dýně. Zakapu olivovým olejem a posypu grilovacím kořením na zeleninu. Můžete posypat jakoukoliv bylinkou, kterou máte doma. Zapeču v troubě na 200°C cca 20 minut a mám výbornou přílohu k masu na oběd nebo si na zapečené zelenině pochutnám u večeře.
Užijte si krásný den i mezi kapkami deště 😉